•   FRI FRAKT över 599 kr
  •   SNABB LEVERANS (1-4 dagar)
  •   KUNDTJÄNST: 076-3119933

Hur tänder man en cigarr?

Att tända en cigarr går inte att likställa med att tända en cigarett eller ett stearinljus - det krävas mer omsorg och tålamod. En lukt- och smakfri låga är nödvändig då cigarren skall tändas. Använd därför cigarrtändstickor eller tändare med butangas. Här samlar vi lite tips hur du på bästa sätt tänder din cigarr.

Varför är det så viktigt med själva tändningen?

Anledningen är flera, inte minst vill man att hela cigarren blir enhetligt tänd så att täckblad, omlaga och inlaga brinner jämt. Man bör även tända cigarren varsamt då risken finns att man lyckas bränna cigarren om man överhettar den, som i sin tur kan äventyra både smak och glöd. Det är även gängse regel att vissa tänddon är bättre än andra, här är två tips på tändanordningar som rekommenderas:

Cigarrtändare – Med en butan-tändare säkerställs en ren, luktfri tändning. Butan har förmågan att avdunsta näst intill omedelbart när den omvandlas. I samband med användning av Butan undviker du att cigarren plockar upp smaker från bränslet. Cigarrtändare skapar även en koncentrerad värme vilket i sin tur borgar för en jämn och fin glödlinje. Dessutom är cigarrtändaren påfyllningsbar.

Cigarrtändstickor – Generellt längre än vanliga tändstickor, saknar svavel och tillverkade i ceder. Det tar lite mer finess och tålamod men anses vara det mest naturliga alternativet eftersom det bara är en liten träpinne.

 

Nu när du känner dig redo är det bara att följa dessa tre steg:

 

  • Tända cigarrens fot: Tänd, (grilla) din cigarr på samma sätt som du skulle rosta en marshmallow över en lägereld. Håll cigarren ovanför och en bit bort från flamman, försök att inte vidröra lågan. Att grilla en cigarr direkt i flamman gör det för varmt och orsakar smakreduceringar. Om du oavsiktligt touchar cigarren med flamman, oroa dig inte! du har inte förstört cigarren. Istället, lugnt, men snabbt, flytta din cigarr tillbaka ur flamman.
  • Håll cigarren i 45 grader lutning: Likt en marshmallow vill du rotera cigarren så att alla delar av foten är lika uppvärmda. Rotera sedan cigarren i en konstant, och ganska långsam hastighet för att fördela glöden jämt. Om du bara höll upp lågan och började puffa direkt som man gör med cigaretter, skulle du bara tända inlagan (inre bladen) och du skulle få en ojämn glöd.
  • När cigarrens fot har en fin rödgrå cirkel är den redo att tändas. Håll cigarren något närmare tändaren. Prova nu att ta ett bloss, glöden ska nu smälta in i cigarren när du blossar - om det inte gör det - fortsätt sakta grilla cigarren igen. Du kan även prova att försiktigt blåsa på den ände som glöder. Det borde vara en konsekvent, grå aska som uppenbarar sig. Om det fortfarande finns en yta som inte riktigt glöder betyder det att du har en ojämn glödlinje. Använd tändaren igen och korrigera, fokusera lite extra på det området.
     

Ta inte för många puffar, det kan orsaka att cigarren blir överhettad. Ge det en paus och ta något bloss var 30-60 sekund. Om cigarren blir överhettad kommer askan att bli svart istället för den grå aska som borde vara.

Vi föreslår att du inte river av gördeln (bandet kring cigarren) innan du tänder, det kan nämligen skada täckbladet. När cigarren är tillräckligt varm kan du avlägsna gördeln. Vissa tenderar att avlägsna gördeln i samband med att glöden närmar sig.

Cigarrproducenterna ägnar enorma mängder tid och ihärdighet för att skapa den perfekta blandningen och förädla sitt hantverk. Vill du veta hur man snoppar en cigarr kan du läsa mer om detta HÄR: 

Kom ihåg att det är bättre att undvika en källa som kommer att förändra essensen av din cigarr, till exempel ett stearinljus, Zippo- eller oljedrivna tändare, eller standard-tändstickor med svavel. Dessa tänddon kan addera märkliga smaker till din cigarr.

Cigarrtändare med god kvalité kan du finna under kategorin Colibri eller klicka på länken Till Colibri.


Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter

Handla

Information