Nu när din cigarr är tänd är det dags för att trivas och gotta sig. Fortsätt att puffa måttfullt, låt cigarren vila mellan blossen och rotera cigarren vid behov. Observera! inga halsbloss.
Omfamna röken i munnen och blås sedan ut den. Om du röker en cigarr för fort riskerar den att bli varmrökt och förlora smak. Om du röker för långsamt kommer cigarren att slockna och du måste då tända den på nytt.
Eftersom de flesta handrullade cigarrer är gjorda av long fillers (hela blad) behöver du inte aska tills de är minst 2 till 4 centimeter beroende på kvalite (och eventuella vindförhållanden om du är utomhus). Du kan givetvis låta askan vara intakt hur länge du vill, eller klarar av, men akta skjortan eller blusen!
Det är en fråga som många ställer sig. Det enkla svaret är: ju mer du provar desto mer kan du identifiera, kategorisera och definiera. När det kommer till smak och toner beror det på olika faktorer. Till exempel karaktär, vart tobaken är odlad, själva processen och hur cigarrens blandning är kombinerad. För att på bästa sätt uppfatta smaken låt då röken rulla runt i gommen innan du sakta blåser ut, hjärnan kommer sedan associera smaker som påminner om choklad, nötter, ceder eller vad du själv kan finna. Låt även röken passera genom näsan ibland, då näsan är en vital del i vår smakuppfattning.
Smakerna i all ära men tillfället spelar en avgörande roll. En cigarr smakar bättre när tid, sällskap och rum är i samklang. En god cigarr smakar sämre på en iskall pendeltågsstation i mitten av februari då kylan närmar sig minus femton än cigarren i Chesterfield-fåtöljen intill kaminen med vänner och familj efter en middagsbuffé.
Smak är dessutom subjektiv, det vill säga smaken uppfattas olika från person till person, och med det sagt finns det inget facit - men smakar gör det. Exempelvis går smakuppfattningarna isär när cigarrhyllan tolkar olika cigarrer men oftast landar vi i en likartad bedömning. Vi har tagit fram en smakprofil till cigarrer - ni bör dock se det mer som en lathund än som regel.