•   FRI FRAKT över 599 kr
  •   SNABB LEVERANS (1-4 dagar)
  •   KUNDTJÄNST: 076-3119933

Cigarrens resa från frö till cigarr

Cigarren - en konstform och tradition

Att framställa en cigarrer bör ses som en konstform. Faktum är att det ligger så mycket tradition och kunskap bakom varje välsmakande cigarr att inte ens en omfattande cigarr-guide som denna kan förklara allt. Dessa färdigheter härstammar från generationer av expertis och år av utbildning och praktikt utövande. Mästarblandare förstår hur frösorter och odlingsförhållanden påverkar cigarrernas egenskaper. Dessa experter är införstådda med hur man selekterar bland specifika tobaksblad för fyllnad, omlaga och täckblad för att uppnå speciell balans, styrka och smakprofil. Naturligtvis behöver du inte kunskapen som en mästarblandare, men att känna till de grundläggande stegen för att göra en premiumcigarr kommer att hjälpa dig att få en större uppskattning för de cigarrer du kommer njuta av.

Odlingsprocessen

Plantorna växer från små frön i brickor eller krukor. Cirka 60 dagar efter plantering har fröna växt till plantor och kan transplanteras ut på fältet. När blomman bildas tas den bort via en process som kallas "topping" vilket gör att bladen växer jämnt. Tobak uppskattar väldränerad jord och föredrar torra och varma västförhållanden. Precis som terroirer är viktiga för druvsorterna vid vinframställning har jordtyperna där tobaken odlas också en betydande inverkan på tobaken, vilket ger ljusare eller mörkare färgade blad. Beroende på frövariant och västförhållanden är tobaken redo att skördas på cirka två månader.

Skörden

Det finns två skördemetoder. Ena metoden: "stjälkskärning", skär växtens stjälk nära marken och skördar hela plantan på en gång. Den andra metoden känd som "beskärning" eller "primning", tillåter de övre bladen att nå mognad. Eftersom bladen mognar från grunden, skördar arbetarna bara de mogna bladen - vanligtvis tre eller fyra från varje planta åt gången med en veckas mellanrum.

Härdning

Denna process bidrar till tobakens jämnhet och är nödvändig för att avlägsna fukt samtidigt som sockerhalten frigörs. De intakta tobaksbladen knyts eller sys fast på svarvar (cujes) och hängs i lador eller skjul i upp till 30 dagar, eller så länge det behövs, beroende på typ av härdning - antingen luft, sol eller ugn. Under härdningsperioden ändrar bladen färg från grönt till gult till orange och slutligen till brunt.

Jäsningsfasen

Under jäsningen avlägsnas ammoniak och alla andra föroreningar från bladen. Bladen tas försiktigt bort från svarvarna och staplas i stora högar som kallas pilons och packas tätt. Vikten och kompressionen får den inre temperaturen att stiga vilket hjälper till att bryta ner ammoniak och andra föroreningar som finns kvar i bladen. Balens inre värme och fuktighet övervakas noga under jäsningen och rangeras ett antal gånger under processen genom att tobaksbladen roteras uppifrån och ner allteftersom en ny pilon skapas. Även halvvägs genom processen kan bladen sorteras efter textur, färg, storlek eller deras avsedda syfte (som omlaga eller täckblad). När jäsningen är klar, packas tobaken i balar som väger cirka 90kg. Balarna förvaras sedan för att åldras i några år, eller så länge det behövs, innan de rullas till cigarrer.

Rullning

I de enklaste termerna är rullning processen för att bunta ihop inlagan inuti omlagan och sedan slå in eller rulla dem i täckbladet. Cigarrernas konst och hantverk går dock långt över dessa enkla steg. Bladen separeras från balarna, sorteras (efter färg, etc.) och höljes eller immas med vatten för att göra de lätta att manipulera. Stjälkarna tas bort från bladen, sedan görs fyllmedlet av tre eller fyra olika blad som buntas eller pressas ihop i en cylinderliknande form. Ombladet lindas sedan runt dessa för att bilda ett knippe, antingen för hand eller maskin och placeras sedan i en träform. För det sista steget rullas täckbladet försiktigt runt bunten, sedan appliceras locket för att försegla cigarrens huvud, och de rullade cigarrerna läggs åt sidan för en slutlig inspektion.

Kvinna rullar cigarr

Lagringsprocessen

När tobak åldras fortsätter smakerna att utvecklas. När en cigarr har rullats, placeras den i ett lagringsutrymme inrett med cederträ i allt från 21 dagar till sex månader, beroende på tillverkarens avsikter för den specifika cigarrblandningen. Denna vilotid tillåter de olika segmenten att gifta sig och runda ut för balans.

Cigarrer lagras i fabrik


Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter

Handla

Information