•   FRI FRAKT över 799 kr
 •   SNABB LEVERANS (1-4 dagar)
 •   KUNDTJÄNST: 079-3409653

 

HUMIDOR - HUR GÖR MAN?

 

VARFÖR CIGARRER

 

TIPS PÅ HUR DU RÖKER

 

SNOPPA CIGARREN?

 

TÄNDA CIGARREN?

 

SMAKER?

 

 

1

 

Jag har köpt en humidor - hur gör jag nu?

Att äga en humidor är ett utmärkt sätt att bevara cigarrernas smak och förhindra att de torkar ut och blir dåliga. Humidoren som magasinering har existerat i några hundra år men fick sitt genombrott kring 1800-talet när humidorerna fick en mer solid konstruktion. Humidorens utseende har över tid antagit en mer dekorativ roll med extra tillsatser likt låsanordning, polerat trä, inbygd hygrometer och glaslock.

Men hur gör jag? Du behöver förbereda din humidor innan användning och säkerställa att luftfuktighetsnivån är adekvat, innan du tar den i bruk. Förutsättning för cigarrens trivsel är att trät i humidoren inte ska suga ut fukten, därför behöver du iordningställa humidoren. Innan du sätter humidoren i drift måste du utföra en viss process, vi har skapat en guide i sex enkla steg som förhoppningsvis vägleder till anpassad cigarrförvaring. 

Steg 1.

Tillbehör som behövs:

 • En trasa
 • Hygrometer
 • En plastpåse
 • En svamp 
 • Destilerat vatten
 • Fuktare

Obs! Avjoniserat vatten, (batterivatten) fordras då vanligt kranvatten på sikt kan orsaka bakterietillväxt och blir en grogrund för mögelspridning. Mögel förorsakar försämrad koncistens och smak. Kranvatten innehåller viss mängd kalk, mineraler och vissa kemikalier, utfallet kan leda till bakterietillväxt i din humidor. 

 

 

Steg 2.

 

Aktivera din hygrometer. Efter denna process kan du på ett tillförlitligt sätt mäta fuktighetsnivån. Använd nu din trasan och blötlägg den med varmt vatten. 

 • Linda in hygrometern i trasan. Sätt den åt sidan i 30 minuter
 • Avlägsna hygrometern från trasan och kalibrera den så att den läser 95 till 97% 
 • Om din hygrometer redan läser 95 till 97% efter 30 minuter, är den redo att användas direkt. Du slipper således att kalibrera den.

 

Steg 3.

 

Smörj in intriören, insidan av humidoren med destilerat vatten, använd en blötlagd trasa eller svamp. Se till att hela insidan blir blötlagd, gå inte till överdrift, inga pölar eller onormalt mycket vatten. 

 

Steg 4.

 

Dränk din fuktare i destilerat vatten. I de flesta humidorer tillkommer det en cirkulär eller fyrkantig fuktare. Fyll nu en skål med destilerat vatten, placera sedan fuktaren i skålen. Se till att hela fuktaren blir dränkt.

 • Placera fuktaren så att undersida peka uppåt och låt fuktaren ligga i skålen två till tre minuter.
 • Torka bort överflödigt vatten från fuktaren med en torr trasa eller papper.
 • Var noga med att använda destilerat vatten

Steg 5.

 

Placera en plastpåse i humidoren, lägg sedan en blötlagd svamp ovanpå påsen. Öppna humidoren. Lägg en plastpåse på humidorens golv. Blötlägg en svamp med destilerat vatten, placera sedan svampen på plastpåsen. Montera nu din hygrometer och fuktare genom att placera den på lockets insida.

 • När så väl hygrometern och fuktaren är på plats, stäng locket på din humidor.
 • Låt nu humidoren vila i 12 till 24 timmar. 

 

Steg 6.

Efter 12 till 24 timmar har paserat måste du nu upprepa samma process igen. Dränk återigen fuktaren i destilerat vatten och placera både plasten, fuktaren och en blötlagd svamp i humidoren. Låt humidoren vila ytterligare 12 till 24 timmar.

 • När väl detta är klart skall fuktighetsnivån ligga mellan 65% och 75%. Ibland landar fuktigheten över 75% efter slutförd process. Ifall det visar något högre, låt då fuktigheten avta genom att låta humidoren stå öppen ett tag.
 • Om din humidor inte visar mellan 65% till 75%, utan lägre, upprepa samma process ytterligare en gång.

 

Klart:

 • Placera nu dina cigarrer i humidoren, vi rekommenderar att du avlägsnar cellofanet, plasten, som cigarrerna kan vara paketerade i innan du lägger cigarren i humidoren. Anledningen är att cigarrer omslutna av plast andas sämre.
 • Begränsa antalet gånger du öppnar din humidor, du vill behålla fuktigheten stabil över tid. 
 • Hitta en bra plats för din humidor. Tänk på att undvika direkt solljus och förhindra att barn eller husdjur inte kommer i kontakt med cigarrerna.
  1

1

 

Hur snoppar man en cigarr

Har du lyckats förstöra en god cigarr genom slarvigt utförd snoppning? det har i allafall vi gjort! här finner du lite tips. Det finns som ni vet olika tillvägagångssätt när det kommer till att snoppa en cigarr men en dåligt utförd snoppning kan verkligen förstöra rökupplevelsen. För att undvika dessa misstag behöver du förstå hur en cigarr är uppbygd: Handgjorda cigarrer binds samman av olika lager, och med hjälp av en hatt, placerad på cigarren topp, försluts cigarrens ena ände. Under hatten finns något som vi kallar för axeln. När du väl snoppar cigarren, sikta då strax ovanför axellinjen (se bild nedanför).
 

 

 

Om du snittar lägre än axellinjen löper du risken att täckbladet (bladet som omsluter cigarren) trassla upp sig eftersom cigarren inte längre binds samman av en bidande kraft. Täckbladet släpper och det slutar med att du sitter där med en massa tobaksblad i munnen som förstör hela rökupplevelsen.Men, det är inte endast dåligt utförda snoppningar som kan förstöra en cigarr, en dålig snoppare kan även den leda till besvikelse. En slö snoppare med trubbiga blad kommer pressa, nästan slita sig igenom cigarren istället för att snitta. Att investera i en snoppare av kvalite med skarpa blad borgar för en god rökupplevelse, ungefär som en riktig kock arbetar med ordentliga knivar som skapar ordentliga biffar istället för köttstrimlor. Håll cigarren i ena handen och giljotinen i den andra, för sedan toppen av cigarren genom giljotinen och snoppa av hatten. Om cigarren är utformad som en kon, torped, snoppa genom konen - men inte under axeln på cigarren. En del cigarrökare brukar som regel fukta cigarren innan de snoppar, genom att fukta toppen mellan läpparna minskar risken att täckbladet spricker.

 

DUBBELGILJOTINEN

Dubbelgiljotinen har två blad som man öppnar i varsin ände, i öppningshålet klipper man bort hatten. Placera cigarren i hålet och snitta, försök att undvika att krama cigarren - gör det snabbt och med självförtroende samt med kraft. Cigarren exponeras nu i båda ändar och är redo för att rökas.

V-CUT

Med V-cut är snittet precis som det låter, ett "V". V-cuten rekommenderas till stora cigarrer med en ringstorlek 50 och uppåt. Ett tips är att snoppa cigarren som ett kryss. Snoppa cigarren en gång, vrid den sedan 90°, och snoppa igen. Detta medför en större exponering och större flöde av rök. En fördel med V-cut kan även vara reduction av tobaksflarn som kan uppstå från andra metoder. Till skillnad mot en giljotinsnoppare, där du riskarar att snoppa för mycket, har V-cut snopparen ett permanent djup. Tänk på att hålla ett jämt tryck mot snopparen, annars finns risken att snittet blir för tunt.

PUNCH CUT

Punch cuttern är smidiga och lätta att använda. De är kompatibla till i stort sätt alla ringstorlekar. De är oftast små och där med lätta att bära med sig. De kan till exempel fästas på nyckelringen eller enkelt förvaras i fickan. Fäst munstycket mot cigarrens hatt och med lätt press och rotation för du snopparen tills hela stycket sjunkit in, sedan är det bara att dra ut punch-cuttern. Om draget skulle visa sig vara för tight, gör ytterligare ett nytt hål vid sidan om det förra.

TÄNDERNA

Vissa behärska tekniken med att bita sig till det bästa draget. Det är något vi inte behäskar och de få gånger vi har gett oss på denna metod har slutat med att vi har en tobakssallad i käften. Men visst, det ser häftigt ut när skådespelarna i Western-filmerna biter av cigarren som om det vore en morot.

1

 

Hur du tänder en cigarr

Att tända en cigarr är inte som att tända en cigarett eller ett stearinljus - det krävas mer omsorg och tålamod. En lukt- och smakfri låga är nödvändig då cigarren skall tändas. Använd därför cigarrtändstickor, gaständare eller cederstickor. En korrekt tänd cigarr är viktig eftersom det betyder att alla komponenter (täckblad, omlaga och inlaga) blir jämnt tända, vilket ger smaken av den blandningen som cigarrproducenten tänkt sig att de skulle upplevas. Dessutom behöver du inte föra en kamp mot en ojämn glödlinje medan du röker, vilket kan lägga besvär till en tid som är tänkt att vara avkopplande. Butantändare eller cigarrtändstickor rekommenderas.

För att tända en premiumcigarr, följ dessa tre steg.

1. Tänd, (grilla) din cigarr på samma sätt som du skulle rosta en marshmallow över en lägereld - håll cigarren ovanför och nära flamman, försök att inte vidröra lågan. Att grilla en cigarr direkt i flamman gör det för varmt och orsakar smakreduceringar. Om du oavsiktligt touchar cigarren med flamma, oroa dig inte! du har inte förstört cigarren. Istället, lugnt, men snabbt, flytta din cigarr tillbaka ur flamman.

2. Och som med en marshmallow, vill du rotera cigarren så att alla delar av foten är lika uppvärmda (inlagan, omlagan och täckbladet). Var tålmodig och fortsätt tills det finns en glödande ring längs cigarrens spets.

3. Prova nu att ta ett bloss, glöden ska nu smälta in i cigarren när du blossar - om det inte gör det - fortsätt sakta grilla cigarren igen. Du kan även prova att försiktigt blåsa på den ände som glöder. 

Kom ihåg att det är bättre att undvika en källa som kommer att förändra essensen av din cigarr, till exempel ett stearinljus, Zippo- eller oljedrivna tändare, eller standard-tändstickor med svavel. Dessa tänddon kan addera märkliga smaker till din cigarr. Det absolut bästa sättet till den perfekta tändningen är att använda en tändare konstruerad speciellt för cigarrer, med butangas tillräckligt bred för att lätt tända en cigarr. Det finns dussintals olika cigarrändare på marknaden, och vilken som är bäst för dig är en fråga om personliga preferenser. Det viktigaste kravet är prestanda - en tändare ska ligga lätt i handen, tända rätt och fungera utan att slockna. Det finns även tändstickor ämnade för just cigarrer - cigarrtändstickor. Cigarrtändstickor är betydligt längre än de vanliga tändstickorna som vi är vana med. De är gjorda i cederträ och överför inga smaker och oblanser som vanliga stickor kan göra.

1

 

Vad är grejen med cigarrer egentligen

Avkopplingen. Man beter sig bakom cigarr som man beter sig framför öppen eld: pulsen går ner, tankarna klarnar, tiden bromsar. Den tid som delas mellan dig och din cigarr är din tid att överväga någonting eller ingenting alls. Cigarrer gör en klokare, mer öppen i sinnet, mer kreativ. Det är snudd på omöjligt att stressa med en bra cigarr i mungipan, och det är nästan lika knepigt att vara elak eller korkad.

Det är doften och smaken. Trä, dofter. Läder, kaffe. Kryddiga smaker. Varje cigarr behandlar dina smaklökar olika i ett spännande virrvarv av unika smaker. Från olika regioner, till skillnader i tobaksblandningen skiftar smakerna och tonerna från cigarr till cigarr.

Det är firandet. En examen. Ett bröllop. En nybliven förälder. En vinst. En födelsedag. Eller bara själva stunden "detta liv är värd att fira."

Delaktigheten. Cigarrrökare är en vänlig och social grupp. Ta ut en cigarr och chanserna är stora att du stöter på andra cigarrälskare som gärna stannar för ett samtal och delar med sig av historier och cigarrtips.

Det där med ritualen. Snoppning, rostning, förvaring och rökning kan ta symboliska former. Det skulle vara att gå till överdrift att kalla den religiös, men ceremoniell och extraordinär. Oavsett om din cigarrtid kantas av komprimerad tystnad, en fest eller kvalitetstid med vänner, blir rökprocessen en ritual som är central för en cigarrökare.

Hantverket. Att skapa en cigarr är en konstform. Varje bloss kan avslöja denna noggranna tanke bakom varje producents selektivt utvalda tobak för inlagan, omlagan och täckbladet. Nästan varje urval skapar en särskild rökupplevelse som dessutom speglar regionen där tobaken har odlats. Villkor. Tradition. Kunnskap. Det ligger mycket arbete bakom varje cigarr och bör ses som en konstform. 

1

 

Hur röker man en cigarr

Nu när din cigarr är tänd är det dags för trivas och gotta sig. Fortsätt att puffa, rotera cigarren var 30:e till 60:e sekund. Inga halsbloss. Omfamna röken i munnen och blås sedan ut den. Om du röker en cigarr för fort riskerar den att bli varmrökt och förlora smak. Om du röker för långsamt kommer cigarren att slockna och måste då tända den på nytt. Eftersom de flesta handrullade cigarrer är gjorda av long fillers (hela blad) behöver du inte aska tills de är minst 2 till 4 centimeter beroende på kvalite (och eventuella vindförhållanden om du är utomhus). Du kan givetvis låta askan vara intakt hur länge du vill, eller klarar av, men akta skjortan eller blusen! 

 

 

 

Hur smakar denna cigarr

Det är en fråga som många ställer till oss! jo, det enkla svaret är: ju mer du provar desto mer kan du identifiera, katogiresera och definera. Tillbaks till frågan, hur smakar denna cigarr, när det kommer till smak och toner beror det på olika faktorer, till exempel, karaktär, vart tobaken är odlad, själva proccessen och hur cigarrens blandning är kombinerad.

För att på bästa sätt uppfatta smaken låt då röken rulla runt i gommen innan du sakta blåser ut, hjärnan kommer sedan associera smaker som påminner om choklad, nötter, ceder eller vad du själv kan finna. Låt även röken passera genom näsan, då näsan är en vital del i vår smakuppfattning.

Smakerna i all ära men tillfället spelar en avgörande roll, en cigarr smakar bättre när tid, sällskap och rum är i samklang, en god cigarr smakar sämre på en iskall pendeltågsstation i mitten av februari när kylan närmar sig minus 15 grader än cigarren i chesterfield-fåtöljen intill kaminen med vänner och familj efter en middagsbuffe.

Smak är dessutom subjektiv, det vill säga smaken uppfattas olika från person till person, och med det sagt finns det inget facit - men smakar gör det.  Till exempel går smakuppfattningarna isär när cigarrhyllan tolkar olika cigarrer men oftast landar vi i en likartad bedöming. Vi har tagit fram en smakprofil till cigarrer - ni bör se det mer som en lathund än som regel.

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter

Handla

Information